3 thoughts on “Indian Politics : Presidents, Governors, Prime minister, States, UT and HP

  1. Indu, Akanksha says:

    1. Who was the first president of free India?

    a) C. Rajagopalachari
    b) Dr. Rajendra Prasad
    c) Pandit Jawaharlal Nehru
    d) Lord Mountbatten

    The correct answer is b) Dr. Rajendra Prasad

    2. What is the minimum age required to be a presidential candidate?

    a) 50 years or above
    b) below 50 years
    c) below 60 years
    d) 35 years or above

    The correct answer is d) 35 years or above

    3. The president serves a term for how many years?

    a) Seven years
    b) Five years
    c) Ten years
    d) Two years

    The correct answer is b) Five years

    4. By what name is the official residence of the president known as?

    a) Raj Bhavan
    b) Rashtrapati Nilayam
    c) Rashtrapati Bhavan
    d) None of the above

    The correct answer is c) Rashtrapati Bhavan

    5. Which former president is also one of the most distinguished scientists of India?

    a) Dr. Zakhir Hussain
    b) Shri R. Venkatraman
    c) Shri Neelam Sanjiva Reddy
    d) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

    The correct answer is d) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

    6. Which former president’s birthday is also celebrated as Teachers’ Day?

    a) Dr. S. Radhakrishnan
    b) Shri Varahagiri Venkata Giri
    c) Dr. Fakhruddin Ali Ahmed
    d) None of the above

    The correct answer is a) Dr. S. Radhakrishnan

    7. Who is the first woman president of India?

    a) Pratibha Patil
    b) Jayalalitha
    c) Sushma Swaraj
    d) None of the above

    The correct answer is a) Pratibha Patil

    8. Who among the following presidents died when he was still in office?

    a) B.D.Jatti
    b) Dr.Zakir Hussain
    c) V.V.Giri
    d) Justice Mohd. Hidayatullah

    The correct answer is b) Dr.Zakir Hussain

    9. Who among the following presidents was also the governor general of India?

    a) Dr. Rajendra Prasad
    b) Lord Mountbatten
    c) Dr. S. Radhakrishnan
    d) None of the above

    The correct answer is c) Dr. S. Radhakrishnan

    10. Is it true that the president is the supreme commander of the armed forces of India?

    a) Yes
    b) No
    c) Not sure
    d) None of the above
    The correct answer is a) Yes

  2. Harish rana says:

    Himachal Pradesh Quiz Questions

    Q1. When did Himachal Pradesh become a state?
    a) 25 January 1971
    b) 25 June 1964
    c) 7 July 1982
    d) 1 November 1956

    Ans.a) 25 January 1971

    Q2. Which state is to the north of Himachal Pradesh?
    a) Rajasthan
    b) Nagaland
    c) Jammu and Kashmir
    d) Tripura

    Ans. c) Jammu and Kashmir

    Q3. Which state is to the south of Himachal Pradesh?
    a) Bihar
    b) Haryana
    c) Sikkim
    d) West Bengal

    Ans. b) Haryana

    Q4. When was Bilaspur merged with Himachal Pradesh?
    a) 1948
    b) 1936
    c) 1972
    d) 1954

    Ans. d) 1954

    Q5. When were many areas of Punjab merged with Himachal Pradesh?
    a) 1950
    b) 1952
    c) 1966
    d) 1968

    Ans.c) 1966

    Q6. Who was Himachal Pradesh’s first chief minister?
    a) P. K. Dhumal
    b) Y. S. Parmar
    c) Shanta Kumar
    d) Virbhadra Singh

    Ans.b) Y. S. Parmar

    Q7. Which is the official language of Himachal Pradesh?
    a) Hindi
    b) Nepali
    c) Santhali
    d) Bodo

    Ans. a) Hindi

    Q8. Where is Tibet’s government-in-exile?
    a) Kangra
    b) Dharmshala
    c) Hamirpur
    d) Solan

    Ans. b) Dharmshala

    Q9. Which is the capital of Himachal Pradesh?
    a) Simla
    b) Nahan
    c) Bilaspur
    d) Dalhousie

    Ans. a) Simla

    Q10. What is the area of Himachal Pradesh?
    a) 64,128 sq. mi.
    b) 32,064 sq. mi.
    c) 21,495 sq. mi.
    d) 12,480 sq. mi.

    Ans. c) 21,495 sq. mi.

  3. Sunil , Varun says:

    Q1:Who is the current Governor of Goa ?
    1) S. C. Jamir
    2) Kateekal Sankaranarayanan
    3) Mohammed Fazal
    4) Bharat Vir Wanchoo

    Answer:4) Bharat Vir Wanchoo

    Q2: Lt. Gen Nirbhay Sharma is the Governor of
    1) Mizoram
    2) Punjab
    3) West Bengal
    4) Assam

    Ans: 1) Mizoram

    Q3: Who is Lieutenant Governor of Andaman and Nicobar Islands?
    1) A. K. Singh
    2) Kaptan Singh Solanki
    3) Ashish Kundra
    4) Ashish Kundra

    ans: 1) A. K. Singh

    Q4: Who was first Governor of india?
    1) General. C. Rajagopalachari
    2) V.Shanmuganathan
    3 N.M Vohra
    4) Tathagata Roy

    Ans:1) General. C. Rajagopalachari

    Q5: What is the minimum age limit to become the Governor of a state in India?
    1) 40
    2) 30
    3) 35
    4) 37

    Ans:3) 35

    Q6: Who is lieutenant governor of delhi?
    1) Dr. S.C Jamir
    2) Vajubhai Vala
    3) Najeeb Jung
    4) Kalyan Singh

    Ans: 3) Najeeb Jung

    Q7: The Governor serves a term for how many years?
    1) 4
    2) 5
    3) 7
    4) 6

    Ans: 2) 5

    Q8: The Governor of a State is appointed by the President on the advice of the
    1) Prime Minister
    2) Vice- President
    3) Chief Minister
    4) Chief Justice

    Answer:1) Prime Minister

    Q9: The first woman Governor of a state in free India was
    1) Mrs. Indira Gandhi
    2) Mrs. Vijaya Laxmi Pandit
    3) Mrs. Sarojini Naidu
    4) Mrs. Sucheta Kripalani

    Answer: 3) Mrs. Sarojini Naidu

    Q10: When a State Governor dies or resigns, who normally exercises his functions till a new Governor is appointed ?
    1) Chief Justice of the High Court
    2) Advocate General of the State
    3) Secretary General of the Governor
    4) A person designated by State Cabinet

    Answer:1) Chief Justice of the High Court

Comments are closed.